Hosts bestand aanpassen

Artikelen Handleidingen Hosts bestand aanpassen
Door het aanpassen van uw hosts-bestand, kunt u een domeinnaam naar een specifiek IP-adres laten verwijzen. Zo kunt u uw website op een andere server bekijken, zonder dat dit zichtbaar is voor andere bezoekers. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u uw website naar een andere server verplaatst, of overstapt van uw huidige hostingprovider naar ons.

Windows

Volg deze stappen om uw hosts-bestand in Windows aan te passen:
  1. Open het programma Kladblok

Bij gebruik van Windows Vista of nieuwer, dient u Kladblok als administrator uit te voeren. Dit doet u door met de rechtermuisknop op het Kladblok-icoon te klikken en Als administrator uitvoeren te kiezen.
  2. Open in Kladblok het bestandspad C:/Windows/System32/Drivers/etc. Als u daar geen bestanden ziet, wijzig dan rechtsonder in het venster de optie Tekstdocument (.txt) naar Alle bestanden (.)
  3. Open het bestand hostsWindows hosts-bestand
  4. Zodra het bestand is geopend voegt u onderaan het bestand de volgende regel toe:
    [IP-adres] [uwdomeinnaam.ext] www.[uwdomeinnaam.ext]
    Bijvoorbeeld:
    192.168.1.1 voorbeeld.cc www.voorbeeld.cc
  5. Vervolgens slaat u de wijzigingen aan het bestand op
Nadat u het hosts-bestand heeft gewijzigd zal de door u opgegeven domeinnaam naar het door u opgegeven IP-adres verwijderen. Om de wijziging ongedaan te maken kunt u de regel uit het hosts-bestand verwijderen.

macOS of Linux

Volg deze stappen om uw hosts-bestand in macOS of Linux aan te passen:
  1. Gebruik Vergrootglas het vergrootglas icoon rechtsboven in uw scherm om het zoekscherm te openen en vul hier Terminal in
  2. Klik op Terminal, het programma zal nu worden geopend
  3. Voer één van de volgende commando’s uit:
    • sudo nano /private/etc/hosts of
    • sudo vi /private/etc/hosts
    Nano is voor de meeste gebruikers aan te raden omdat deze makkelijker in gebruik is
  4. Er zal nu om uw wachtwoord worden gevraagd, dit is hetzelfde wachtwoord als waar u mee inlogt op macOS
  5. Druk na het invoeren van uw wachtwoord op entermacOS hosts-bestand
  6. Zodra het bestand is geopend vult u onderaan het bestand de volgende regel toe:
    [IP-adres] [uwdomeinnaam.ext] www.[uwdomeinnaam.ext]
    Bijvoorbeeld:
    192.168.1.1 voorbeeld.cc www.voorbeeld.cc
  7. Sla de wijzigingen aan het bestand op:
    • Als u voor Nano hebt gekozen, slaat u het bestand op en sluit u het door de toetsencombinatie Control + X in te drukken, gevolgd door Y (om te bevestigen dat u wilt opslaan) en daarna Enter
    • Als u voor Vi hebt gekozen, slaat u het bestand op en sluit u het door :wq in te typen en vervolgens op Enter te drukken
  8. Zodra het bestand is opgeslagen voert u het volgende command uit:
    dscacheutil -flushcache
Nadat u het hosts-bestand heeft gewijzigd zal de door u opgegeven domeinnaam naar het door u opgegeven IP-adres verwijderen. Om de wijziging ongedaan te maken kunt u de regel uit het hosts-bestand verwijderen.

IP-adres opvragen via Website-check

Vul onderstaand stappenplan om het IP-adres van de server waarop uw website is ondergebracht op te zoeken:
  1. Bezoek onze statuspagina (bereikbaar op website adres: status.xynta.com)
  2. Klik bovenaan op Website-check
  3. Vul uw website adres of server hostnaam, afhankelijk van de dienst welke u bij ons afneemt, in
  4. Klik vervolgens op de oranje knop CheckStatus checken
  5. Vervolgens ziet u bovenaan de pagina de volgende melding staan De domeinnaam voorbeeld.cc verwijst naar server dhsX (192.168.1.1)., waarbij 192.168.1.1 het IP-adres is
Gebruik het IP-adres dat u via het bovengenoemde stappenplan hebt verkregen, en vul dit in op de plaats waar in de bovenstaande voorbeelden IP-adres staat aangegeven.

Bijgewerkt op: 01-01-2024 Bijgewerkt op: 01-01-2024