Handleidingen

SSH sleutel genereren en gebruiken

Artikelen Handleidingen SSH sleutel genereren en gebruiken
Zoeken
Voor SSH-toegang tot meerdere van onze diensten, zoals webhosting- en Managed VPS-pakketten, heeft u een eigen SSH-sleutel nodig.

In dit artikel leggen we stapsgewijs uit hoe u een SSH (RSA) sleutel kunt genereren.

Sleutel genereren Windows

Volg onderstaand stappenplan om een nieuwe SSH sleutel te genereren in Windows:
 1. Download en installeer het PuTTY-programma
 2. Open het PuTTYgen-programma (Windows -> All Programs -> PuTTY -> PuTTYgen)
 3. Kies onderaan het venster bij Type of key to generate voor RSA
 4. Klik op de Generate knop en beweeg uw muis over het venster totdat de voortgangsbalk helemaal gevuld is
 5. Er is nu een SSH-sleutel gegenereerd. Vul bij Key passphrase en Confirm passphrase een zelfgekozen wachtwoord in voor uw SSH-sleutel.
 6. Klik op de knop Save private key en kies een bestandsnaam voor uw SSH-sleutel
 7. Klik met uw rechtermuisknop op het veld Public key for pasting into OpenSSH authorized_keys file en klik vervolgens op Alles selecteren
 8. Klik met uw rechtermuisknop nogmaals op het veld Public key for pasting into OpenSSH authorized_keys file en klik vervolgens op KopiërenPuTTYgen

Sleutel gebruiken Windows

Volg onderstaand stappenplan om een SSH sleutel te gebruiken in Windows:
 1. Download en installeer het PuTTY-programma
 2. Open het PuTTY-programma (Windows -> All Programs -> PuTTY)
 3. Klik in het linker menu onder het kopje Connection op het plusje naast SSH
 4. Klik vervolgens op Auth
 5. Klik onder Private key file for authentication: op de knop Browse en kies de SSH-sleutel die u bij stap 6 in het stappenplan Sleutel genereren Windows heeft opgeslagen
De bij stap 4 gekozen SSH-sleutel zal nu worden gebruikt wanneer u een nieuwe SSH-sessie start.

Zorg ervoor dat het publieke deel van uw SSH-sleutel is toegevoegd aan het webhosting- of Managed VPS-pakket waarmee u via SSH verbinding wilt maken (Meer informatie: SSH verbinding maken (Webhosting) / SSH verbinding maken (Managed VPS)). Voeg ook uw IP-adres toe aan de whitelist van de serverfirewall.

Sleutel genereren macOS of Linux

Volg onderstaand stappenplan om een nieuwe SSH sleutel te genereren in macOS:
 1. Gebruik Vergrootglas het vergrootglas icoon rechtsboven in uw scherm om het zoekscherm te openen en vul hier Terminal in
 2. Klik op Terminal, het programma zal nu worden geopend
 3. Voer het commando ssh-keygen -t rsa in
 4. Druk op de Enter toets
 5. Er wordt gevraagd waar u de SSH-sleutel wilt opslaan, in de meeste gevallen is het niet nodig om dit pad aan te passen en drukt u op de Enter toets.
 6. Er wordt nu gevraagd om een passphrase, dit is een wachtwoord waarmee u uw SSH-sleutel beveiligt en deze zal elke worden gevraagd wanneer u uw SSH-sleutel gebruikt.

  Hoewel een passphrase niet verplicht is, raden wij u aan deze toch in te vullen.

  Nadat u op enter heeft gedrukt, wordt u gevraagd dezelfde passphrase nog een keer in te vullen. Nadat u dit heeft gedaan, drukt u nog een keer op enter.
 7. Uw SSH-sleutel is nu gegenereerd. Gebruik het commando cat .ssh/id_rsa.pub, hierbij gaan we ervan uit dat u bij stap 5 de standaard locatie heeft gekozen, om de publieke versie van uw SSH-sleutel te bekijken.
U krijgt nu een tekst-, cijfer- en symbolenreeks te zien. Deze ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
ssh-rsa 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 axelpolfliet@MacBook-Pro-van-Axel.local axelpolfliet@MacBook-Pro-van-Axel ~ % ssh -p1774 xynta@xynta.local
Zorg ervoor dat het publieke deel van uw SSH-sleutel is toegevoegd aan het webhosting- of Managed VPS-pakket waarmee u via SSH verbinding wilt maken (Meer informatie: SSH verbinding maken (Webhosting) / SSH verbinding maken (Managed VPS)). Voeg ook uw IP-adres toe aan de whitelist van de serverfirewall.

Bijgewerkt op: 01-01-2024 Bijgewerkt op: 01-01-2024

Zoeken