Uitleg over bestandsrechten

Artikelen Algemeen Uitleg over bestandsrechten
Alle bestanden en mappen op een server hebben specifieke bestandsrechten. Deze rechten bepalen wie toegang heeft tot de data en of deze alleen bekeken of ook gewijzigd mag worden. U kunt deze bestandsrechten wijzigen via FTP, SSH, of in het webhosting controlepaneel via Bestandsbeheer.

Al onze webhostingpakketten draaien in een eigen container. Het aanpassen van de bestandsrechten heeft geen invloed op de toegang van andere klanten tot uw bestanden.

Uitleg Bestandsrechten

Onze servers gebruiken het Linux/Unix bestandssysteem, waarin bestandsrechten worden aangeduid met een driecijferige code. Hieronder volgt een uitleg van deze cijfers:
Code Omschrijving
0 Geen rechten: Dit betekent dat er geen toegang is tot het bestand of de directory voor gebruikers, groepen of anderen. Dit is aangegeven met "---" in de weergave van bestandsrechten.
1 Uitvoerrechten: Met een 1 hebben gebruikers alleen het recht om het bestand of de directory uit te voeren als het een uitvoerbaar bestand is (bijvoorbeeld een programma of script). Dit wordt weergegeven als "--x" in de bestandsrechten.
2 Schrijfrechten: Gebruikers met schrijfrechten (2) mogen het bestand of de directory aanpassen, bewerken of verwijderen. Dit wordt weergegeven als "-w-" in de bestandsrechten.
3 Uitvoerrechten en schrijfrechten: Gebruikers met een 3 hebben zowel uitvoerings- als schrijfrechten voor het bestand of de directory. Dit wordt weergegeven als "-wx" in de bestandsrechten.
4 Leesrechten: Gebruikers met leesrechten (4) mogen de inhoud van het bestand of de directory bekijken. Dit wordt weergegeven als "r--" in de bestandsrechten.
5 Leesrechten en uitvoerrechten: Gebruikers met een 5 hebben zowel lees- als uitvoeringsrechten voor het bestand of de directory. Dit wordt weergegeven als "r-x" in de bestandsrechten.
6 Leesrechten en schrijfrechten: Gebruikers met een 6 hebben zowel lees- als schrijfrechten voor het bestand of de directory. Dit wordt weergegeven als "rw-" in de bestandsrechten.
7 Volledige rechten: Gebruikers met volledige rechten (7) hebben lees-, schrijf- en uitvoeringsrechten voor het bestand of de directory. Dit wordt weergegeven als "rwx" in de bestandsrechten.
Let op: het uitvoerrecht is niet van toepassing op PHP-scripts, deze kunnen uitgevoerd worden zolang de webserver toegang heeft. Bestandsrechten zijn wel van toepassing op Perl-scripts.

Bestandsrechten Kiezen

In Bestandsbeheer kunt u zien welke gebruiker (UID) en groep (GID) eigenaar zijn van bestanden en mappen. Normaal gesproken komt u twee gebruikersnamen tegen: uw accountnaam en mail. De e-mailmappen (Maildir/ en imap/) behoren tot accountnaam/mail, terwijl de rest van uw bestanden en mappen zijn toegewezen aan accountnaam/accountnaam.

Standaard krijgen geüploade bestanden bestandsrechten 644, terwijl aangemaakte mappen standaard bestandsrechten 755 krijgen. Dit is over het algemeen voldoende voor de meeste applicaties die u op uw account wilt draaien. Wilt u met een PHP-script naar een map schrijven, wijzig dan de bestandsrechten naar 775; wilt u naar een bestand schrijven, wijzig dan de bestandsrechten naar 664.

De meest voorkomende bestandsrechten voor bestanden zijn:
Code Omschrijving
644 Lezen en schrijven voor de eigenaar, en alleen lezen voor de groep en anderen.
664 Lezen en schrijven voor de eigenaar en groep, en alleen lezen voor anderen.
666 Lezen en schrijven voor de eigenaar, groep en anderen.
De meest voorkomende bestandsrechten voor mappen zijn:
Code Omschrijving
755 Lezen, schrijven en uitvoeren voor de eigenaar, en alleen lezen en uitvoeren voor de groep en anderen.
775 Lezen, schrijven en uitvoeren voor de eigenaar en groep, en alleen lezen en uitvoeren voor anderen.
777 Lezen, schrijven en uitvoeren voor de eigenaar, groep en anderen.

Bestandsrechten Instellen

U kunt de rechten van bestanden en mappen op uw webhostingpakket op drie verschillende manieren aanpassen:
  • Via het controlepaneel: In het controlepaneel, zoals de pagina’s Bestandsbeheer in DirectAdmin (standaard en reseller webhosting) of Bestanden in Plesk (WordPress webhosting), heeft u toegang tot al uw bestanden en mappen. Hier kunt u eenvoudig de rechten van uw bestanden en mappen aanpassen.
  • Met een FTP-programma: Maak een FTP-verbinding met uw webhostingpakket en gebruik een FTP-programma, zoals FileZilla, om de rechten van uw bestanden of mappen aan te passen.
  • Via SSH: Maak een SSH-verbinding met uw webhostingpakket en gebruik commando’s om de rechten van uw bestanden en mappen aan te passen.

U kunt de volgende command’s gebruiken om de rechten van bestanden en mappen aan te passen:
    Bestanden:
    chmod 644 bestandsnaam.php
    Mappen:
    chmod 755 mapnaam/
    Mappen en alle onderliggende bestanden en mappen:
    chmod -R 755 mapnaam/

Met onderstaande commando’s kunt u in één keer de rechten van alle mappen en bestanden in de huidige map instellen op 644 voor bestanden en 755 voor mappen:
    Bestanden:
    find . -type f -exec chmod 0664 {} ;
    Mappen:
    find . -type d -exec chmod 0775 {} ;
    Let op: We raden u aan om de bovenstaande commando’s niet uit te voeren boven de map domains/ om de werking van systeemfolders, zoals e-mail- en logbestanden, niet te verstoren.

Als u hulp nodig heeft bij het herstellen van de rechten van uw bestanden en mappen, neem dan contact met ons op. Vertel ons wat het probleem is, en wij helpen u om het op de juiste manier op te lossen.

Bijgewerkt op: 10-01-2024 Bijgewerkt op: 10-01-2024