WordPress website beveiligen

Handleidingen WordPress WordPress website beveiligen
WordPress is een veelgebruikt contentmanagementsysteem (CMS), maar door zijn populariteit is het vaak het doelwit van kwaadwillenden. Een goede beveiliging is belangrijk om uw website te beschermen.

Hieronder doen we een aantal aanbevelingen waarmee u de beveiliging van uw website kunt verbeteren.
  1. Updates voor WordPress, Thema’s en Plug-ins
    • Waarom: Oude versies bevatten vaak beveiligingslekken die door hackers kunnen worden uitgebuit.
    • Hoe: Log in op het WordPress-dashboard, klik op ’Updates’ en installeer alle beschikbare updates voor WordPress, thema’s en plug-ins. Wij adviseren u om uw website periodiek te updaten, bijvoorbeeld eens per maand.
  2. Sterke Wachtwoorden en Gebruikersnamen
    • Waarom: Zwakke inloggegevens zijn een gemakkelijk doelwit voor aanvallers.
    • Hoe: Gebruik een wachtwoordmanager voor het genereren van sterke wachtwoorden. Verander de standaard ’admin’ gebruikersnaam via ’Gebruikers’ > ’Nieuwe toevoegen’ in het dashboard.
  3. Beveiligingsplug-ins
    • Waarom: Biedt extra beveiligingslagen zoals firewalls en malware-scanning.
    • Hoe: Installeer een betrouwbare beveiligingsplug-in zoals Wordfence Externe link of Solid Security via ’Plugins’ > ’Nieuwe plugin toevoegen’.
  4. SSL/TLS Certificaten
  5. Regelmatige Back-ups
    • Waarom: Essentieel voor snel herstel na een incident.
    • Hoe: Wij maken dagelijks een back-up van uw webhostingpakket. U kunt ook zelf een back-up maken. Wij raden aan om een eigen back-up te maken wanneer u onderhoud aan uw website gaat uitvoeren.
  6. Beperk Loginpogingen
    • Waarom: Voorkomt brute-force aanvallen.
    • Hoe: Stel een limiet in voor mislukte inlogpogingen via een beveiligingsplug-in onder ’Instellingen’.
  7. Uitschakelen van XML-RPC
    • Waarom: XML-RPC kan gebruikt worden voor brute-force aanvallen.
    • Hoe: Voeg de code add_filter("xmlrpc_enabled", "__return_false"); toe aan het functions.php-bestand van het door in gebruikte thema, of gebruik een plug-in, zoals Disable XML-RPC-API Externe link, om deze functie uit te schakelen.
  8. Wijzigen van de WP-Admin URL
    • Waarom: Verbergt de loginpagina voor ongeautoriseerde gebruikers.
    • Hoe: Gebruik een plug-in zoals WPS Hide Login om de URL van de inlogpagina te wijzigen.
  9. Implementeer Tweefactorauthenticatie (2FA)
    • Waarom: Voegt een extra beveiligingslaag toe aan het inlogproces.
    • Hoe: Installeer een 2FA-plug-in zoals Google Authenticator of Duo Two-Factor Authentication.
  10. Bestandsrechten Controleren
    • Waarom: Onjuiste bestandsrechten kunnen lekken veroorzaken.
    • Hoe: Controleer en wijzig bestandsrechten via een FTP-client of door gebruik te maken van Bestandsbeheer in het webhostingcontrolepaneel.
Als u een WordPress-webhostingpakket heeft dan kunt u WordPress toolkit gebruiken om de beveiligingsstatus van uw WordPress-website te bekijken, kwetsbaarheden in WordPress op te lossen en beveiligingsmaatregelen te treffen. Meer info: WordPress website beveiligen (WordPress Webhosting)