WordPress website optimaliseren

Handleidingen WordPress WordPress website optimaliseren
Er zijn meerdere manieren waarop u uw WordPress-website kunt optimaliseren, zodat deze sneller laadt en meer gelijktijdige bezoekers kan ontvangen. Hier hebben we een aantal tips voor u op een rij gezet. Deze tips zijn gemakkelijk te volgen of te implementeren.

Als u een WordPress-webhostingpakket bij ons afneemt, dan is optimalisatie van uw website gratis inbegrepen.
  1. Gebruik een recente PHP-versie: PHP 7 is een stuk sneller dan PHP 5 en PHP 8 is een stuk sneller dan PHP 7. Als uw website dit ondersteunt, raden wij aan dat u altijd de op één na nieuwste PHP-versie gebruikt. Dit kan de laadtijd van uw WordPress aanzienlijk verbeteren. Meer informatie over het wijzigen van de op uw webhostingpakket gebruikte PHP-versie vindt u hier: PHP versie wijzigen (Webhosting) of PHP versie wijzigen (WordPress Webhosting)

2. Optimaliseer uw PHP-instellingen: De op uw webhostingpakket gebruikte PHP-instellingen kunnen worden geoptimaliseerd voor het gebruik van WordPress. Het is ook belangrijk dat bepaalde extensies ingeschakeld zijn, in het bijzonder redis en opcache:
    Variabele Advies
    max_input_varsverander de instelling van 1000 naar 5000
    memory_limitverander de instelling van 128M naar 512M
    post_max_sizeverander de instelling van 2M naar 128M
    upload_max_filesizeverander de instelling van 2M naar 128M
    Onze WordPress-webhostingpakketten worden automatisch en regelmatig geoptimaliseerd voor uw website. Het is daarom niet nodig om de bovenstaande instellingen zelf aan te passen.

3. Gebruik (server side) caching: Caching kan de belasting van uw website aanzienlijk verminderen en uw website tot wel 50% sneller maken. Als u een van onze webhostingpakketten gebruikt, kunt u LiteSpeed Cache installeren. Staat uw website niet op een server met LiteSpeed WebServer maar bijvoorbeeld Apache of Nginx, dan adviseren wij dat u de populaire plug-in W3 Total Cache installeert.

4. Niet meer dan 25 plug-ins: De gemiddelde WordPress-website heeft ongeveer 25 plug-ins. Plug-ins veroorzaken veel serverbelasting, ook als ze uitgeschakeld zijn. Dit komt doordat elke geïnstalleerde plug-in deel gaat uitmaken van het grotere geheel. Dit betekent dat (een deel) van de code bij elk bezoek aan uw WordPress-website geladen zal worden, wat een vertragende werking heeft.

Wees daarom selectief in het gebruik van plug-ins. Kies enkel voor plug-ins die goed onderhouden worden (gebruik bijvoorbeeld geen plug-ins die al een jaar geen update hebben gehad) en verwijder plug-ins die u niet meer gebruikt. Als u toch meer dan 25 plug-ins wilt gebruiken, overweeg dan een zwaarder webhostingpakket of een Managed VPS-pakket.

5. Optimaliseer uw database: Uw WordPress-website laadt regelmatig gegevens uit de onderliggende database. Na verloop van tijd, bijvoorbeeld als de omvang van de database aanzienlijk is gegroeid, kan het ophalen van deze gegevens vertragen. Het is daarom aan te raden om af en toe uw database te optimaliseren. Meer informatie over het optimaliseren van een database op uw webhosting vindt u hier: Database optimaliseren (Webhosting).

Heeft u een WordPress-webhostingpakket, dan optimaliseren wij de database voor u. Op al onze webhostingservers maken we daarnaast gebruik van Releem, dat de configuratie van de databaseserver periodiek optimaliseert, zodat de gebruikte instellingen altijd optimaal zijn voor de websites die op deze server zijn ondergebracht.

6. Update WordPress, thema’s en plug-ins: Het is niet alleen vanuit een veiligheidsoogpunt verstandig om uw WordPress-website, thema’s en plug-ins regelmatig bij te werken, maar ook vanuit een performance-oogpunt zijn reguliere updates belangrijk. Updates bevatten vaak verbeteringen aan de door u gebruikte software, waardoor de snelheid van uw website kan verbeteren.

7. Controleer logbestanden op fouten: Als uw WordPress-website (op de achtergrond) foutmeldingen toont, kan dit al snel de laadsnelheid nadelig beïnvloeden. Het is daarom aan te raden om de logbestanden af en toe te controleren op foutmeldingen. Fouten zijn vaak het gevolg van problemen met het door u gebruikte thema of de door u gebruikte plug-ins. Een goed werkende website toont geen foutmeldingen in het zogeheten `error_log`. Als u een WordPress-webhostingpakket heeft, kunnen wij u adviseren over het oplossen van de foutmeldingen die u in de logbestanden van uw WordPress-website tegenkomt.

Meer informatie over het bekijken van logbestanden op uw webhostingpakket vindt u hier: Logbestanden bekijken (Webhosting) of Logbestanden bekijken (WordPress Webhosting)

8. WP_CRON uitschakelen: Bij grotere en drukbezochte WordPress-websites kan het uitschakelen van WP_CRON de prestaties van uw website aanzienlijk verbeteren.

Dit komt omdat WP_CRON normaal gesproken bij elk bezoek aan uw website wordt uitgevoerd. Als daarbij veel data geladen of verwerkt moet worden, kan dit leiden tot vertraging. Als u onze handleiding volgt voor het uitschakelen van WP_CRON, dan wordt deze taak als een cronjob ingesteld, waardoor deze slechts eens elke paar minuten in plaats van bij elk bezoek uitgevoerd zal worden. Zo behoudt u de functionaliteit zonder dat dit de snelheid van uw website nadelig beïnvloedt.

Meer informatie over het uitschakelen van WP_CRON vindt u hier: WP_CRON uitschakelen voor betere prestaties

9. Kies het juiste thema: Het thema vormt de basis van uw WordPress-website, daarom is het belangrijk om het juiste thema te kiezen. Er zijn tienduizenden gratis te downloaden thema’s die u kunt gebruiken, maar in de meeste gevallen is het betrouwbaarder om een thema aan te schaffen. Dit omdat deze thema’s vaak beter onderhouden worden en u gebruik kunt maken van ondersteuning als u een probleem heeft met de werking van het thema, iets wat vaak bij gratis thema’s niet het geval is. Een verzameling van een grote hoeveelheid betaalde WordPress-thema’s vindt u bijvoorbeeld op ThemeForest Externe link.
Natuurlijk zijn er nog meer tips die u kunt gebruiken om uw WordPress-website te optimaliseren, maar hierboven vindt u in onze ogen de belangrijkste. We hosten al vele jaren duizenden WordPress-websites en hebben gebruikgemaakt van onze kennis en ervaring om bovenstaande tips voor u samen te stellen.

Natuurlijk leren ook wij dagelijks bij; als we nieuwe inzichten krijgen, zullen we dit artikel bijwerken zodat we deze nieuwe inzichten direct met u kunnen delen.
Als u vragen heeft over het optimaliseren van uw WordPress-website, of als u wilt dat wij dit voor u doen, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Bijgewerkt op: 14-01-2024 Bijgewerkt op: 14-01-2024